Madeira

Den blomstrande ön i Atlanten

Bouganvillor

Mitt i centrala Funchal finns en blomstrande vy med Bouganvillor så långt ögat kan se.


I kalla februari, när våra skandinaviska trädgårdar sover sin djupa vintersömn, då blommar det för fullt på Madeira. Fem timmar med flyg och så är man borta från snödrivor och kalla vindar. Madeira är mestadels täckt av växtlighet året runt och de flesta träd och buskar behåller bladen även vintertid. På våren står jakarandaträd och magnolior i full blom.


De som är bekväma trädgårdsresenärer kan köpa en färdig trädgårdsresa och får då ett fullproppat program där det mesta ingår i priset, som bland annat, inbokade utflykter, guidade visningar och entréavgifter. Det går också att ta en vanlig charterresa och sedan göra utflykterna på egen hand. Runt om ön på bussavstånd från huvudstaden Funchal finns ett stort utbud av natursköna parker och trädgårdar.


Många turister passar på att köpa med sig olika blommor hem. Efter att Sverige gått med i EU är det fritt att importera växter för eget bruk, så nu är det bara plånboken och bagagevikten som kanske bromsar. På många platser kan man köpa orkidéer eller fröer. I Funchals saluhall Mercado dos Lavradores finns ett stort utbud av lök- och knölväxter att inhandla. Dock klarar inte alla växter svensk vinterkyla så de måste då skyddas i ett tempererat uterum eller i en jordkällare. Sen när våren kommer till Sverige är det bara att plantera och därefter se uteplatsen bli en prunkande trädgård med blommor från Madeira.


Fler saker att se och göra på Madeira:

1. Levadorna: Madeiras bergssluttningar korsas av många levador, ett nät av små bevattningskanaler som förser terrassodlingarna med vatten. Längs levadorna, finns natursköna vandringsleder.

2. Vinet: Madeiravin började tillverkas redan på 1600-talet. Det delas normalt in i fyra sorter, från sött till torrt (malmsey, bual, verdelho och sercial).

3. Frukterna: På Madeira odlas stora mängder exotiska frukter, som kan köpas bland annat i saluhallen. Prova på vaniljäpplet cherimoya, och banan-ananasen.

4. Maten: Fisket utgör viktig basföda på Madeira, och restaurangerna har ett fint utbud av fiskrätter. En specialitet är dolkfisken ”espada”, en djuphavsfisk som lever på 2 000–6 000 meters djup. Madeiras typiska grillspett heter ”espetada”, och består av grillat nötkött i vitlök.