Motion

Det våras för motionen

Karta

I bakgrunden långt borta hörs fåglarna. I förgrunden hörs folket som andas snabbt och friskt. Vissa är helt uttröttade av matthet då de kommer hit medan andra precis börjar sin vistelse här. Det är rusningstid nere på Stensö friluftsområde.


Här vid den stora områdeskartan börjar och slutar allt. Folket använder den som ett landmärke då de antingen börjar eller slutar sin motionsrunda här. För tillfället är det fullt med folk som ska ut och motionera. Både gammal som ung ger sig iväg ut i skogen på en runda. Det finns ett antal olika motionsslingor att välja mellan med olika distans, den längsta är 5 kilometer och den kortaste är 2,5 kilometer.


– Kom igen nu grabbar snart är vi i mål, skriker en medelålders man

Ett helt fotbollslag passerar precis områdeskartan med full fart. De stannar en bit från områdeskartan och en del av laget trillar ner på marken av utmattning, andra stretchar och slappnar av. Den medelålders tränaren säger att de har sprungit bra och nu väntar bara en timmes fotbollsträning.


Samtidigt anländer ett par med en barnvagn som ska börja sin runda. De går med varsamma steg ut i skogen. Vid parkeringen plockar ett medelålders par ut några stavar ur sin bil och börjar gå stavgång. De går fort och bestämt och passerar fotbollslaget som nu packar ihop och lämnar Stensö.


Bilar kommer och kör förbi infarten till Stensö i ett raskt tempo. Folk springer eller passerar områdeskartan med olika intervaller. Trots att trafiken är febril vid områdeskartan så är stämningen lugn och harmonisk. Det är ingen tävling att vara här utan folket som är här motionerar och gör det av egen vilja. De motionerar och mår förhoppningsvis bra. Det blir en livsstil.