Nattvandrarna

Nattvandrarna mitt ibland oss

Nattvandrare

Nattvandrarna Jan-Olof Ström och Bruno Söderbergh gör sig redo för ännu en mörk natt.


Kalmar, Norrliden, lördag, klockan 20.45. Det är kallt och lugnet råder. Den lokala matbutiken stänger strax och vi går in i värmen. Vi växlar några ord med butiksbiträdena och ser till att de tryggt kan stänga butiken och åka hem. Vi är på nattvandring i Norrliden.


Nattvandrarna har funnits på Norrliden sedan mitten av 90-talet. De består av ett tiotal personer som varje fredag och lördag vandrar runt i kvarteren och ser till att lugnet råder.

Deras jobb är oavlönat och sker året runt. De är utrustade med ficklampor, telefoner, första förband och kommunikationsradio.

– När vi började var det lite vilda västern här ute och därför började vi nattvandra, säger Bruno Söderbergh.


Genom ett tyst landskap

Matbutiken är nu stängd och vi går ut i natten mot skolan på Norrliden. Vi går längs tysta och nersläkta cykelbanor. Vi passerar en lekplats format som en stor träbåt.

– Här brukade ungdomarna vara på kvällarna och hänga men det satte vi stopp för, säger Bruno. Många ungdomar saknar tyvärr förebilder idag och är rotlösa menar han.

Ljuset är väldigt frånvarande tills vi kommer fram till ingången till skolan. Där finns två stora strålkastare som lyser ner på ingången. Dessutom finns här kamerabevakning på två ställen.

– På detta sätt har vandaliseringen sjunkit dramatiskt på senare år, säger Jan-Olof ström.


Lokal förankring

Kvällens nattvandrare bor själva i Norrliden och det är en del av idén. De känner igen ungdomarna som i sin tur känner igen nattvandrarna. Vår runda fortsätter förbi fritidsgården och vi går till nattvandrarnas lokal som ligger i kvarteret. Rundan fortsätter ofta ner i kvarterets garage men idag slutar vi vid lokalen då kvällen hittills har varit väldigt tyst och lugn. Klockan är 23.25.