Torso Gallery

Den mångsidiga byggnaden Torso Gallery

Torso Gallery


Förra våren invigdes den nischade gallerian ute i Västra hamnen. Butikerna som är etablerade i gallerian har gemensamt att de alla är inriktade på inredning och design. Allt från kök och höga köksstolar till belysning och konst finns representerat. Förutom butiker finns även ett upplevelsecenter som berättar historien om HSB Turning Torso. Byggnaden har under årets lopp väckt nyfikenhet och många frågor.


Varierad inredning

I anslutning till den vita höga byggnaden ligger Torso Gallery. Byggnaden är klädd med en grönfärgad glasfasad och väl inne i gallerigångarna är det tydligt att byggnaden skiljer sig från andra gallerier.

– Designkänslan har även varit viktig för arkitekten Greger Dahlström som har ritat byggnaden. Ett stort fokus ligger på svarta detaljer som ger en kontrast till det vita i HSB Turning Torso. Tanken är att kontrasterna ska upplevas av besökarna när de stiger in i gallerian, säger Camilla Larsson, marknadsansvarig vid HSB Malmö, AO Produktion och Fastighetsteknik.


Inne i gallerian finns olika inrednings- och designbutiker. Det råder ganska stor variation mellan butikerna, då det finns en inredningsbutik som fokuserar på vardagliga husgeråd och köksredskap. En annan butik har mer attiraljer för den stilmedvetne inredaren som kan tänkas köpa möbler i varierande former. Längs en av gångarna lyser det färgglatt från alla lamporna som står uppradade inne i lampbutiken. Mittemot ligger köksbutiken för den som kan tänkas vilja ha ett robust och välmående kök. Totalt finns det nio butikslokaler i gallerian och det rör sig om 1700 kvadratmeter butiksyta.

– Det viktiga för gallerian är att ha ett bärande koncept. Det är därför vi har valt att satsa på butiker som är specialinriktade på inredning och design, säger Camilla Larsson.


En upplevelse över det vanliga

Mitt i gallerian finns ett litet minitorg. Här möts galleriets tre gångar som inhyser de olika butikerna. Vid långsidan av minitorget finns ett upplevelsecenter. Det som ska upplevas är en utställning om byggnaden HSB Turning Torso. Då byggnaden är stängd för allmänheten ska man i upplevelsecentret kunna få en presentation i ljud och bild av byggnaden och dess historia.

– En film tar besökarna med upp genom huset, våning för våning. De ska till och med känna vinden vina när de i filmen stiger utanför fasaden. Filmen beskriver hur det är att bo, arbeta och ha möten i byggnaden, berättar Camilla Larsson.


Trendmedvetna matvanor

I gallerian finns även en restaurang. Den är 700 kvadratmeter och innehåller lounge, café, bar och dining room.

– Tanken är att restaurangen kan upplevas som att man stiger in i olika rum och i olika mötesplatser, säger Camilla Larsson.


Design ett givet inslag

En idé med gallerian är att butikerna kontinuerligt ska tillsammans med byggnaden bidra till en gemensam upplevelse.

– Upplevelse och design är ett koncept som kan locka företag och människor. Besökare och boende i Västra hamnen är intressanta målgrupper för oss. Hela Västra hamnen är känd för sin arkitektur och därför valde vi att etablera gallerian här, avslutar Camilla Larsson.